Ken je dat gevoel dat iemand ergens binnenkomt en zo’n sterke indruk kan achterlaten dat je er bijna jaloers van kan worden? De vraag is alleen op wat dan precies? Wat is het dat bij jouw indruk maakt? Doe jij dat dan niet? Zou jij dat wel willen? Waarom zou je dat willen?
Doe je jezelf niet te kort om de andere zoveel lof toe te schuiven in je gedachten? Wie zegt dat jij niet net zoveel indruk maakt als je binnenkomt, maar dan misschien op een andere manier?

 

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Zelfvertrouwen is belangrijk omdat het je in staat stelt om je grenzen te kunnen verleggen en groots en meeslepend te leven. Een goed zelfvertrouwen stelt je tevens in staat om jezelf vriendelijk te benaderen en om intuïtief te handelen in je eigenbelang.
Het is dus belangrijk om zelfvertrouwen te hebben, omdat het je dan enorm veel onzekerheid en stress kan schelen over hoe jij over jezelf denkt.
Als moeder is het ook belangrijk om zelfvertrouwen te hebben, omdat jij een voorbeeldfunctie hebt voor je kind. Je kind ziet aan je lichaamstaal of hij/zij op jouw kan bouwen en alles met jou zou kunnen bespreken.

 

Wat is een gezond zelfvertrouwen?

Als je zelfvertrouwen hebt, dan zal je geaccepteerd en aardig gevonden willen worden door de mensen waar jij om geeft, maar niet verwachten dat iedereen die jij tegenkomt jou aardig zal vinden. Daarnaast zal je open staan voor het aangeven van je behoeftes en emoties in vriendschappen en relaties en indien nodig anderen om hulp kunnen vragen en zelf hulp kunnen bieden. Je beseft dat negatieve emoties zoals angst en je gekwetst voelen bij het leven horen, maar de gereedschappen hebben om die te hanteren en er iets van te leren.
Tenslotte weet je hoe je voor jezelf moet zorgen en zonder schuldgevoel tijd kan vrij maken om uit te rusten, te ontspannen en plezier te hebben.
Als je bovengenoemde dus allemaal bezit, dan voel je je sterk in je schoenen staan en trek je je weinig aan van wat anderen van jou vinden en je weet donders goed wat jij allemaal wilt in het leven!

 

Wat is de oorzaak van weinig zelfvertrouwen?

Er kunnen diverse oorzaken zijn van weinig zelfvertrouwen hebben.

  • Gebeurtenissen uit het verleden, zoals pesterijen uit je jeugd of een moeizame relatie met je vader of moeder.
  • Aspecten van je huidige leven, zoals relatieproblemen, hoge werkdruk of arbeidsconflicten, of aanhoudende stress.
  • Depressie of angststoornissen kunnen ook een oorzaak zijn van weinig zelfvertrouwen.

Sommige mensen hebben niet eens direct door dat er ooit wellicht iets gebeurd is, maar beseffen pas later dat het daar waarschijnlijk mee te maken had.

‘’Toen mijn ouders vroeger in scheiding lagen, kon ik steeds minder goed aspecten op school in me opnemen. Ik werd van de havo naar de mavo overgeplaatst en als ik kinderen moest uitleggen waarom ik van de havo naar de mavo ging, voelde ik mij best wel een beetje dom.
En toen ik op de mavo moest vertellen dat ik van de havo afkwam, voelde ik mij nog dommer omdat ik havo niet eens aan kon! En daar kwam bij dat mijn moeder op een dag (waarschijnlijk in een opwelling) ook zei dat ik dom was en dat was voor mij een soort bevestiging voor mijn gedachtes.
Door deze omstandigheden is er zodanig een knauw in mijn zelfvertrouwen ontstaan, waardoor ik jarenlang gedacht heb dat ik niet goed kon leren en dom was. Na een paar jaar begon het te knagen aan me om het leren weer op te pakken, maar ik vond het doodeng! Ik begon met een thuisstudie op mbo niveau en moest examens doen in een grote zaal in Utrecht. Ik weet nog goed dat ik mij de rambam leerde, want ik wilde “bewijzen” dat ik helemaal niet zo dom was. Ik haalde elk examen en na vier jaar mijn diploma. Zelfs daarna dacht ik nog weleens dat het ‘’toeval’’ was dat ik het gehaald had.
Maar heeeel langzaam kreeg ik het geloof in mijzelf weer een beetje terug.
Ik deed korte cursussen met groot succes en ging uiteindelijk een nog grotere uitdaging aan: mijn HBO pedagogiek opleiding. Na vier jaar keihard (en superleuk) leren haalde ik ook hier mijn diploma!
Toen ik geslaagd was kon ik niet in slaap komen s ’nachts. Natuurlijk van alle ervaringen, maar des te meer het gevoel van: Heb ik dit nou echt gedaan? Dus ik kan toch echt wel leren?
Nu vind ik leren en ontwikkelen zo leuk, zelfs na mijn opleiding tot lifecoach, keek ik alweer naar mijn volgende uitdaging. Mensen iets bij leren, inspireren en motiveren geven mij zo’n enorme energie dat het voor mij bijna net zo voelt als het kloppen van mijn hart!
Het is zoals het is en het was nou eenmaal zoals het was vroeger, daar moet je niet al te lang bij stil blijven staan, maar trek leer uit je knauw en probeer echt in jezelf te blijven geloven en ervoor te vechten, geloof me het is het meer dan waard!’’

 

Basale aanname over jezelf

Ondanks dat we heus wel van onszelf weten dat we erg veel goed kunnen en goed gedaan hebben, kunnen aspecten uit het verleden je heel goed bijblijven. Zelfs als het maar een hele kleine gebeurtenis was, dan kan het je bijblijven omdat het jou erg raakte. Het beeld dat je na de gebeurtenis zelf hebt gevormd, leeft helaas nog steeds voort.
Je basale aanname over jezelf is een negatieve gedachte over jezelf, die je soms automatisch kan overvallen. De vraag is alleen: is deze gedachte ook echt waar, of heb je dat jezelf wijs gemaakt?

Om daarachter te komen geef ik dit keer niet alleen tips in mijn blog, maar ook bepaalde oefeningen zodat je goed aan de slag kunt gaan. Het lijkt mij namelijk super voor je als je zelfvertrouwen zodanig groeit, dat je het gevoel hebt alsof je de hele wereld aan kunt! Dus… zet hem op!

 

Oefeningen en Tips:

Schrijf een scenario op papier die jij moeilijk vindt om te doen. (denk aan bijvoorbeeld een presentatie, of een weerwoord geven aan iemand, of met iemand een gesprek beginnen enz.)
Probeer geen basale aannames in te vullen voor jezelf, maar sta open voor de onderstaande vragen:

  • Kun je het probleem nu proberen anders te bekijken? Wat zou je zeggen tegen een vriend die angstig is voor iets? Zou je hem zeggen dat het inderdaad hartstikke mis zal gaan? Of zal je zeggen dat het vast goed zal gaan? Waarom kun je dat niet tegen jezelf zeggen?
  • Schrijf voor jezelf op: Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren?
  • Schrijf voor jezelf op: Wat kan er in het gunstigste geval gebeuren?
  • Schrijf voor jezelf op: Wat zal er reëel gesproken waarschijnlijk gebeuren?
  • Schrijf voor jezelf op: Wat is je strategie voor noodgevallen?
  • Ga experimenteren! Door dingen toch echt te ondernemen, zal je merken dat je het wel degelijk kan. Ik kan me echt voorstellen dat het soms een grote stap lijkt, iedereen blijft altijd gezonde spanning houden als het gaat om nieuwe ervaringen. Maar wil jij dat jouw zelfvertrouwen groeit, dan moet je ervaren, ervaren en nog eens ervaren om in te gaan zien dat jij jezelf wel degelijk kan vertrouwen! Je voelt de groei bij elke stap, maar niet als je comfortabel in je eigen wereldje blijft zitten.
  • Geef goede gebeurtenissen, complimenten en overwinningen veel meer de ruimte en energie om vast te houden. Probeer beren op de weg en negatieve gedachtes (zoals: Ik kan dat toch niet, ik ben veel te dik, ik ben een nietsnut enz) zoveel mogelijk te negeren. En als je ze hebt (want geloof me er is geen knopje voor om ze niet te laten komen) kijk er dan even naar en probeer ze te relativeren voor jezelf. Net als de oefening hierboven: Is het echt zo dat ik het niet kan? Heb ik het weleens geprobeerd? Ging het toen echt zo verschrikkelijk fout? Stel zoveel mogelijk vragen aan jezelf en zie het positief in. Eigenlijk ben je meestal bang voor het onbekende en heb je het helemaal niet als erg ervaren.

En stel je hebt ooit iets ergs ervaren, je bent een mens, je hebt ervan geleerd en nu breng je het geleerde in de praktijk! En weet je, heb jij je ooit weleens aan dezelfde steen gestoten? Meestal niet toch?

  • Je gedachtes ook wel je innerlijke criticus heeft heel vaak de overhand, omdat die vaak niet aan jouw kant staat! Hoe sterk en stoer zou het zijn als jij je innerlijke criticus de baas zou kunnen zijn? Ga ertegenin, ga meer op je gevoel af want die weet het vaak het beste. Zodra je ook maar 1 beer hoort of ziet, pak je je denkbeeldige geweer en schiet hem aan flarden! Jij bent sterk, jij kan dit echt!
  • Oke tot slot gaan we even een soort meditatie oefening doen: Sluit je ogen en zorg dat je in een rustige (voor jou) fijne ruimte zit. Adem rustig in en uit en probeer je nu een situatie voor je te halen die jij graag zou willen zien. Denk aan iets wat jij diep in je hart heel graag zou willen, maar door de beren op de weg gewoonweg direct uit je gedachten wist. Laat nu deze gedachten toe en voel hoe het voelt als het gelukt is. Waar denk je aan? Waar ben je? Wat heb je daar aan? Hoe reageren andere mensen? Welke energie voel jij daarbij? Hoe graag wil je dit? Denk eraan he, zodra de beren komen schiet je ze neer! Blijf gefocust in het moment van jouw wens. Kijk zelf maar even hoeveel tijd jij nodig hebt om deze visioenen toe te laten met je ogen dicht.

Wat gaat er nu door je heen? Wellicht wil je dit ook voor jezelf opschrijven. Is jouw droom echt zo onmogelijk?

Ik heb dit ooit zelf gedaan tijdens een cursus en toen begon ik bijna te huilen, pas toen besefte ik hoe graag ik mijn wens wilde laten uitkomen en ik heb er ook echt voor gezorgd dat ik stappen ondernam nadien en het voelde heerlijk! (Als je nieuwsgierig geworden bent welke stappen ik dan ondernomen heb, dan moet je er gewoon naar vragen 😉 )

Hoe is jouw zelfvertrouwen?
Hoe is het zelfvertrouwen van jouw kind?
Welke stap ga jij nu zetten?
Ik ben mij ervan bewust dat er veel meer te vertellen valt over hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Daarom ben ik bezig met het schrijven van een e-Book over zelfvertrouwen vergroten. Binnenkort vertel ik hier meer over dus hou mij in de gaten op linkedin, facbook en op mijn website.

Ik ben nu nieuwsgierig of jij iets hebt gehad aan mijn Blog.
Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat in het reactieveld.
Als dank voor jou reactie geef ik je een cadeau!

Ik hoop je snel te ontmoeten!

Merel van Veen

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *