Waarom zijn meisjes over het algemeen minder weerbaar en onzekerder dan jongens?
 
Jongens willen elkaar voornamelijk laten zien hoe goed ze zijn in fysieke dingen. Dus voetbal, vechten, wie durft het meeste, wie is het sterkste, ze zijn erg prestatiegericht. Dit alles gaat vaak ook tezamen met schelden, alleen boeit dat ze erg weinig.
Meisjes vinden hun ”sociale positie” in een groep het allerbelangrijkste. Wie doet er aardig tegen me, wie wil vriendinnen zijn, hoe populair ben ik?
Wanneer er bij de meisjes onderling gepest wordt, gaat dit vaak gepaard met roddelen, buitensluiten en online bedreiging.
Jongens gaan vaak met een groep voetballen en vinden het vaak prima wie er allemaal aansluit. Meisjes zoeken selectief uit wie er wel en niet aan mag sluiten in ”hun groepje” (waarvan er meestal 1 de leider is) en de rest van het groepje gaat erin mee wat de leider wilt. Meisjes hebben vaak niet door dat ze bij het buitensluiten van anderen, anderen heel erg kunnen kwetsen. Voor hun is het nu het belangrijkste dat zij leuk gevonden worden door de leider.

Wanneer je net even wat minder sociaal vaardig bent, andere kleding hebt, andere spullen bezit of minder aantrekkelijk bent in hun ogen, dan geeft dit al reden om je niet toe te laten in hun groepje.

 

Gevolgen van minder weerbaar zijn

Meisjes die buitengesloten worden, kunnen zich erg eenzaam voelen, worden onzeker over het aangaan in hun sociale relaties, kunnen hun grenzen minder goed aangeven, ze kunnen depressief worden en lichamelijke problemen krijgen.
Niet alle kinderen vertellen direct dat er iets aan de hand is op school of elders.
Jongens die over het algemeen stoer en sterk kunnen overkomen, beseffen wanneer dit minder is dat ze anders kunnen zijn dan andere jongens. Ze kunnen zich schamen om aan anderen te vertellen dat er iets mis is en denken soms ook dat het vanzelf over kan gaan.
Bij meisjes kun je sneller merken dat ze uit frustratie de mensen waar ze het meeste van houden gaan afsnauwen. Ze zijn verdrietiger dan normaal, kunnen minder goed slapen, willen echt niet naar school en ondervinden door dit alles soms ook nog fysieke klachten , zoals hoofdpijn en buikpijn.
Wat kan jij als ouder doen?
Of je kind nou wel of niet buitengesloten wordt, praat met je kind over bovengenoemde situaties.Voor ieder kind is het goed om inzichten te geven over hoe meisjes kunnen zijn en vooral hoe ze kunnen meegaan in situaties wat buiten hunzelf gaat. Later kunnen ze spijt krijgen van hun acties en zien van tevoren niet in wat het kan doen met iemand.Wanneer jouw kind een van de buitengesloten kinderen is, praat er dan over of je kind het wel echt zo graag wilt om met deze kinderen om te gaan. Er wordt vaak gedacht dat de hele wereld hen leuk moet vinden, terwijl een paar vrienden of vriendinnen ook goed is.
Ik begrijp dat je als ouder geneigd bent om op kinderen of juf af te stappen, maar alsjeblieft praat hierover met je kind. Het zou de situatie namelijk kunnen verergeren, omdat leiders van een groepje dit weer tegen jouw kind gaan gebruiken. Ze zien dit als zwak en niet voor jezelf pop kunnen komen. Het gevolg is vaak nog meer buitensluiten of pesten.
Je kunt met je kind rollenspellen doen, door aan houding te werken samen, de juiste antwoorden geven, leren voor zichzelf op te komen door zichzelf te redden/weren enz. Vele ouders adviseren vaak een situatie te negeren, alleen vind ik dit nooit een handige stap. Negeren is namelijk niet voor jezelf opkomen, maar kan weer een vorm van zwakte aantonen.
Bij online pesten zou ik wel negeren, om te kijken of het vanzelf stopt. De pesters zien nu geen emoties van het kind en doen moeite voor niks. Dus wellicht kinderen blokkeren die er niet toe doen?!
Heb je mijn blog al gelezen over hoe je je kind kunt helpen weerbaarder te worden? Lees het HIER.
Of hoe kun je je kind helpen vriendjes of vriendinnetjes te krijgen? Lees het HIER.
Of wordt jouw kind gepest? Lees dan HIER mijn tips.
Wil je nog extra hulp of wil je juist de sociale contacten van jouw kind verbeteren, dan is wellicht een (groep) weerbaarheidstraining wat voor je kind. Kijk voor de diverse mogelijkheden op: https://www.zelfvertrouwenvergroten.nl onder het kopje ”groep”.
LET OP!
Maandag 13 februari start er al een in Zaandam (8-12 jaar) dus wees er snel bij als je nog een laatste plekje wilt!
Heb jij een vraag of kan ik iets voor je betekenen, stuur me dan een mail naar: info@zelfvertrouwenvergroten.nl
Merel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *