Waarom een ouder en kind rots en water weerbaarheidstraining?

Vorig jaar had ik als pilot ouder en kind workshops gedaan voor diverse leeftijden.

Ik heb dit zelf als erg leuk ervaren, omdat ik duidelijk zag dat zowel de ouder als het kind wat aan mijn handvatten hadden, maar ouder en kind ook heel erg leken te genieten van de quality time met elkaar.
Helaas had ik het daarna te druk om verdere ouder en kind trainingen te organiseren, maar elke keer kwamen er weer momenten dat ik eraan dacht.

Ik noem wat voorbeelden:

”Stefanie bracht haar zoon bij mij voor een individuele training ze gaf aan zichzelf te herkennen in haar kind als het gaat om onzekerheid, voor jezelf opkomen of je grenzen aangeven”.

Helaas zoeken ouders in de meeste gevallen alleen hulp voor hun kind en niet voor zichzelf. En dat begrijp ik ook als moeder, want je wilt dat je kind zich lekker in zijn vel voelt en jij komt later wel een keer aan de beurt.
Maar naar wie kijkt je kind het meeste? Naar jou, jij bent een voorbeeldfiguur voor jouw kind. Het begint dus bij de ouders die eerst eigenlijk aan zichzelf zouden moeten werken om later hun kind beter te kunnen helpen.
Dus hoe fijn zou het dan zijn als jij ook handvatten zou krijgen voor dit alles en je veel zekerder gaat voelen daardoor?

”Brenda sprak ik vaak over de mail nadat ik haar een samenvatting had gestuurd van de training met haar zoon.  Brenda vond het erg jammer dat ze zo weinig tijd met haar zoon kon door brengen en had het gevoel dat ze niet meer tot hem door kon dringen als ze hem zag. Hij wilde altijd gamen of naar vrienden en tijdens het avond eten was hij moe en had vaak een kort lontje. Ze heeft het gevoel dat het contact en de band met haar zoon langzaam vervaagd en daar voelt ze zich verdrietig over”.

Het zou toch enorm leuk zijn voor Brenda en haar zoon, om tijdens een ouder en kind rots en water weerbaarheidstraining samen te lachen, samen te werken en vooral samen te doen!

”Jill is (meestal) een vrolijke puber die door de hormonen soms erg met zichzelf in de knoop zit. Op school zet ze een masker op en doet ze stoer naar haar vriendinnen, maar thuis vindt ze het eigenlijk nog heerlijk om even met haar ouders te knuffelen. Maar dan opeens schieten de hormonen weer alle kanten op en zijn haar ouders de ”boosdoeners” en doen ze niets maar dan ook niets goed”! Jill lijkt haar ouders niet meer nodig te hebben en doet alsof ze alles ”fout” doen, maar er zijn echt wel momenten dat Jill haar ouders juist heel hard nodig heeft, ze zal het alleen zelf niet zo snel vragen…

Ook pubers kunnen quality time met hun ouders nog best heel leuk vinden. Zo lang het maar niet met hun eigen vrienden/vriendinnen in de buurt is, want dan kunnen ze zich schamen en zijn bang om dan allerlei gezeur te krijgen wat ze moeten gaan uitleggen.

Wat is een Rots en water weerbaarheidstraining?

Rots & Water is een psycho-fysieke sociale vaardigheidsheids-training. Deze training is geschikt voor zowel jongeren als ouderen die sociale vaardigheden graag op een sportieve manier aan willen leren. Door het doen van oefeningen en spelletjes krijgen ze meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing. De rots staat daarbij voor stevigheid, op jezelf vertrouwen en je eigen weg durven kiezen. Dit kan je bijvoorbeeld helpen om om te gaan met groepsdruk. Het water leert mensen meebewegen, open te staan voor de mening van anderen en zich te verplaatsen in de ander. Bij de waterhouding staan vriendschap, verbondenheid en communicatie centraal. Volwassenen en kinderen leren dit door met hun lichaam bezig te zijn, maar ook door te communiceren. Ze worden sterker en behendiger, leren omgaan met agressie en conflicten en krijgen meer controle over hun lichaam, emoties en gedachten. En het is vooral heel leuk om te doen!’

Teveel rots of teveel water…

Soms kan de relatie tussen ouder en kind verminderen wanneer een van de twee teveel rots of teveel water kan zijn. Ouders kunnen soms erg ”de baas” willen zijn en perse willen doordrammen in ”hun regels”, dan zijn ze rots, maar ze zouden ook teveel water kunnen zijn en dan mag je kind in wezen alles wat het wil.

Om de relatie tussen ouder en kind te verbeteren is het vaak handig wanneer je als ouder aan kunt voelen wanneer je rots kunt zijn en wanneer water. Geloof me het werkt veel beter!

Kinderen kunnen net als ouders ook weleens alleen maar rots zijn en met alles willen doordrammen. Er zouden dan pittige ruzies kunnen ontstaan tussen ouder en kind.
Maar wanneer een kind teveel water is, dan doet je kind bij jullie altijd alles braaf wat jullie zeggen, maar waarschijnlijk ook in zijn omgeving. Je kind zou op den duur dan last kunnen krijgen van een verminderd zelfvertrouwen, omdat hij/zij nooit zijn/haar eigen mening deelt of voor zichzelf opkomt.

Teveel water zou ook kunnen lijden tot onzekerheid, slechter slapen, fysieke klachten, verdrietig zijn en op den duur boze buien.

Voor zowel ouder als kind is het dus raadzaam om te leren hoe je een tussenweg kan vinden waarbij je beide op elkaar in zou kunnen spelen als rots en als water en elkaar er op zou kunnen wijzen als je teveel rots of teveel water bent.

Thema's waar we aan kunnen werken tijdens de ouder en kind training:

 

  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Grenzen aangeven en herkennen van de ander
  • Voor jezelf opkomen
  • Samenwerken
  • Houding, stem, gezichtsuitdrukking
  • Pesten
  • Communicatie met elkaar
  • Versterken van de band tussen ouder en kind
  • Wanneer ben je rots, wanneer water?

 

Bij de inschrijving kun je aangeven aan welke thema’s je graag zou willen werken met je kind, of welke thema’s je interessant vindt. Uiteraard mag je het ook melden als jou thema hier niet tussen staat, maar er wel meer over zou willen weten of leren. Ik ga proberen mijn uiterste best te doen om jullie wensen aan bod te laten komen.

Het wordt hoe dan ook een leuk samen zijn met je kind!

Wat gaan we doen?

Afhankelijk van het thema kunnen we onder andere gaan boksen met elkaar, of lekker meppen op elkaar met schuimslangen, samenwerken met de groep of in tweetallen en diverse andere leuke spelletjes gaan doen.

Dit kan verschillen per thema en training.

Hoe lang duurt een ouder en kind rots en water weerbaarheidstraining?

De ouder en kind training duurt 1,5 uur.

Wat zijn de kosten van een ouder en kind rots en water weerbaarheidstraining?

De kosten van de ouder en kind training zijn € 25,00 euro per paar. ( ouder en kind samen)

Betaling

Wanneer je jezelf en je kind hebt ingeschreven voor de ouder en kind rots en water weerbaarheidstraining, stuur ik je een factuur per mail. Je kunt dan het geld overmaken voordat de training begint.

Hoeveel koppels mogen er mee doen?

Er mogen maximaal 6 koppels mee doen. ( 1 koppel is een ouder en kind)
Wees er dus heel snel bij, want anders kunnen jullie deze datum helaas niet meer mee doen.

Inschrijven ouder en kind rots en water weerbaarheidstraining

Helaas mogen er op het moment geen ouders de scholen in, dus kan ik geen ouder en kind trainingen geven met een groep.
Mocht je toch graag een ouder en kind training alleen met je kind willen, dan zou dit eventueel bij mij thuis kunnen.
Mail me gerust even over de mogelijkheden hiervoor op info@zelfvertrouwenvergroten.nl

 

Lijkt het je leuk om samen met je kind naar een ouder en kind rots en water weerbaarheidstraining te komen?
Kijk dan op onderstaande button om in de agenda te kijken welke ouder en kind training voor jullie van toepassing is en welke datum jullie uitkomt.
Daar kun je je ook inschrijven.