In Nederland worden er wekelijks zo’n 330.000 kinderen het slachtoffer van pesten. Dat zijn er in mijn ogen 330.000 teveel!!
Het is niet helemaal duidelijk waarom er zoveel kinderen gepest worden, omdat er diverse verschillende redenen en manieren zijn van pesten. Dit maakt het erg lastig om als school en als ouder preventieve oplossingen tegen pesten te bedenken.

 

Redenen van pesten kunnen onder andere zijn:

– Er anders uit zien als de anderen ( ander uiterlijk wat ze stom/apart kunnen vinden, juist mooiere kleding of uiterlijk waar ze jaloers op kunnen zijn, bril, beugel, dik, dun, lang, klein enz.)
– Ander gedrag hebben dan anderen ( stoer, verlegen, netjes, spontaan, chagrijnig, agressief, aardig, niet aardig)
– Net nieuw zijn in de klas of buurt (uitproberen met wie ze te maken hebben, stoer gevonden willen worden, haantjes gedrag (dit is mijn vriendengroepje) )
– Niet goed voor jezelf op kunnen komen ( Niet de juiste antwoorden geven, zachte stem hebben, in je houding uit kunnen stralen dat je niet sterk overkomt)
– Er zijn nog diverse andere redenen op te noemen, maar bovenstaande redenen zijn de meest voorkomende.

 

Manieren van pesten kunnen onder andere zijn:

– Verbaal, non verbaal ( uitschelden, gebaren maken bijv. middelvinger opsteken)
– Emotioneel (mentaal) pesten ( kleineren bijv. Je bent een nietsnut, dom, lelijk, dreigen: ik wacht je op, ik ga dit of dat met je doen enz)
– Fysiek ( slaan, schoppen, van trap af duwen, op grond gooien, tackelen)
– Cyberpesten (dreigingen en stalken via app, facebook, sms enz.)

Tips tegen pesten:
dag-tegen-pesten

Voordat ik je wat tips ga geven wil ik je vragen om je eens goed bewust te worden van jezelf. Ik begrijp dat je vindt en denkt dat mensen zoals ik en juffen/ meesters /moeders enz. juist de pester aan moeten pakken en niet jou. Maar weet je dan heb je kans dat je ooit door iemand anders gepest gaat worden. Hoe fijn is het als niemand jou meer pest?! En daarom wil ik samen met jou kijken naar wat jij zou kunnen doen om het pesten te kunnen stoppen.

Bespreek het met iemand die je vertrouwt: klinkt heel cliché, maar lang niet iedereen durft of doet dat en anderen kunnen je echt helpen, wees niet bang! Vertel het ook aan vriendjes, zij kunnen je misschien ook steunen.

Kijk of je op een sport kan gaan: sporten zoals bijvoorbeeld kickboksen zorgen er voor dat je wat sterker in je schoenen komt te staan en ook nog eens andere lotgenoten leert kennen.

Hoe is jouw stem? Probeer eens voor jezelf na te gaan of je wellicht heel zachtjes en breekbaar praat, vraag het ook aan anderen, probeer eens voor de spiegel te gaan staan en te oefenen hoe harder en krachtiger je bijvoorbeeld zegt: ‘’nee dat vind ik niet’’, hoe beter. Ik bedoel niet dat je moet gaan schreeuwen hoor.

– Hoe is jouw houding?  Heb je een rechte rug, zijn je schouders een beetje naar achteren, hangen je armen naast je lichaam, is je kin ietsje omhoog en staan je benen iets uit elkaar? Ik snap dat dit vreemd lijkt om te doen en te bekijken, maar het kan je echt helpen er veel sterker uit te laten zien, alsof je de hele wereld aan kan!

Hoe geef jij antwoordt? Wat heel veel kinderen doen is antwoorden geven zoals: Je bent zelf een lul, je bent zelf dik enz. Pesters zien direct dat het wat met je doet, wanneer ze je lastigvallen. Doordat ze jouw emotie zien, vinden ze het leuk en gaan ze door met pesten. Stel nou iemand zegt: Jij bent dik of lelijk! Zeg dan op een sterke toon: Dat kun jij vinden, maar ik niet! En dan kijk je weg of loop je weg! Je geeft hiermee aan dat je wel geantwoord hebt, dus voor jezelf op kan komen, dat het je niets doet wat de ander zegt, dat diegene een mening mag hebben , maar dat jij deze mening niet deelt. Begrijp je het verschil? Als je namelijk niets terug zou zeggen, dan lijkt het alsof jij niet sterk genoeg bent om te antwoorden en laat je alles toe wat je wordt aan gedaan. Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat je op den duur alles zou kunnen gaan geloven wat de pester jou aanpraat, dat laten we niet gebeuren he?!

Nog een voorbeeld: iemand duwt je op de grond. Laat niet merken dat je emoties hebt van kwaadheid, want ook dit wordt als leuk gezien. Sta op en zeg met een opgeheven hoofd en sterke houding en stem: Stop daarmee! Of hou daarmee op! Daarna wegdraaien en weglopen!

Let op!! Wanneer je online gepest wordt, raad ik het tegenovergestelde aan. Geef geen enkel antwoordt!! Blokkeer diegene en geef het door aan je ouders. Wanneer je namelijk online gepest wordt, ziet de pester jou sterke houding niet, hoort jou krachtige stem niet en weet niets af van jou emoties. Elk antwoordt wat je ook geeft, geeft de pester voer om door te gaan! Het is in zijn/haar ogen een leuk spelletje en de pester weet totaal niet hoe jij je hierbij voelt. Denk dus echt alleen maar aan jezelf!!! Antwoordt niet, en blokken die hap!

In sommige gevallen is het goed om met de ouders van de pester te gaan praten. Niet elke ouder weet immers dat zijn/haar kind aan het pesten is en misschien dat de ouders een goede invloed kunnen hebben op hun kind om het pesten te stoppen. Eerlijkheidshalve vind ik dit een hele gewaagde stap omdat je het pesten hiermee juist ook erger zou kunnen maken voor jouw eigen kind.
Het is namelijk zo dat een pester vaak anderen pest vanwege onderliggende redenen. Dit zou van alles kunnen zijn. Wanneer een pester op zijn kop krijgt van zijn ouders, dan zou het zo kunnen zijn dat de pester juist boos wordt en jouw kind nog meer lastig gaat vallen. Ik raad je aan om hier dus eerst met je eigen kind over te praten, voordat je deze stappen gaat ondernemen.

Er zijn kinderen en ouders die boos kunnen worden op de leraar of juf omdat deze helemaal niets doet aan het pesten. Ik zou je bij deze willen vragen er bij stil te willen staan, of de juf of meester er wel vanaf weet. De meeste kinderen die pesten doen dat precies wanneer de juf of meester omkijkt, in de gang, kantine, schoolplein en andere plekken waar net geen volwassenen is. Ook het bespreken met de juf of meester is raadzaam om met kind en ouders onderling te bespreken. Voel je je als kind veilig bij deze meester of juf? Weet jij als ouder hoe je kind omgaat met zijn/haar juf? Weet je welke stappen de juf gaat ondernemen? Wanneer en of de juf of meester gaat praten met de pester, zou het ook erger kunnen worden, omdat de pester zich verraden kan voelen en buiten de aanwezigheid van jouw kind verder gaat met pesten.

Het is erg belangrijk om nieuw gedrag, houdingen, stem, antwoorden ed. voor een langere tijd te beoefenen. Wanneer je dingen herhaalt, wordt het sneller normaal en voel jij je sterk en krijg je het gevoel of je iedereen aan kunt. Het is dus oefenen, oefenen en oefenen!

Ik kan je daarbij helpen als je wilt!
In de menubalk bovenaan op mijn website staan diverse trainingen en coaching rondom pesten, weerbaarheid en zelfvertrouwen vergroten, zowel individueel als groepsgebonden.

Mocht je meer tips willen over pesten, download dan nu mijn e-Book: tips over pesten HIER.

Als je vragen hebt over pesten, dan kun je contact met mij opnemen via het contactformulier op mijn website, of mij bellen op 06-44124646

 

Merel van Veen