Eenzaamheid, pfff alleen al het woord zorgt ervoor dat je je soms heel alleen kan voelen, vind je ook niet? Je eenzaam voelen is soms echt niet leuk! Je voelt je leeg van binnen, soms kun je er verdrietig om worden, onzeker, in je bed willen kruipen en er blijven liggen voor de rest van je leven en je kunt totaal energieloos zijn!

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid. Wanneer er iets gebeurd is in je leven (verhuizing, andere baan, je wordt gepest, hebt een slechte ervaring meegemaakt) wat veel indruk heeft gemaakt op je, dan kun je het gevoel hebben er helemaal alleen mee te zitten. Je wilt er vaak niet met anderen over praten, omdat je zelf niet echt weet te benoemen wat het nou precies is hoe jij je voelt. En als je dat zelf al niet weet, hoe kunnen anderen je dan helpen?

Het kwanneer_je_je_rot-76298an zijn dat je je dagelijks eenzaam voelt omdat je bijvoorbeeld weinig mensen, kinderen, vriendjes of dieren om je heen hebt. Maar het kan ook zijn dat je je soms eenzaam voelt omdat iemand bijvoorbeeld iets naars heeft gezegd tegen je en dat wil je graag delen met iemand anders, maar er is niemand die naar je kan of wilt luisteren.

 

Mijn eenzaamheid…

Ruim acht jaar geleden kwam ik onverwachts thuis te zitten met een burn-out, gecombineerd met een whiplash. Daar waar het letterlijk stopte voor mij (want ik kon echt niets meer) gingen alle mensen om mij heen vrolijk verder. Mensen begrepen totaal niet hoe ik mij voelde en lieten bijna nooit van zich horen. Mijn baas was niet bezig met mij een hart onder de riem te steken en mentaal te steunen zodat ik snel weer kon werken, nee hij hamerde er alleen maar op dat ik snel weer begon met werken. Mijn gevoel, mijn pijn, mijn verdriet en vooral mijn mega eenzaamheid werd echt niet gezien en erkent. Ik ben ruim een jaar bezig geweest om er weer bovenop te komen. Op een dag ben ik alles op gaan schrijven, mijn titel was: MIJN GEVECHT…… en zo voelde het ook ik was echt ruim een jaar lang alleen met ”mijn gevecht”!

Gelukkig heb ik nu af en toe alleen een ” ik ben niet mezelf ” dag

Soms als ik erg moe ben, kan ik me echt als een heel ander mens voelen. Ik krijg dan een soort zelfmedelijden om de stomste dingen, ik huil om de stomste films, ik voel me energieloos, Ik voel me dan eenzaam, ben chagrijnig en draai om mijn eigen ik heen. Dat klinkt raar he? Ik bedoel hiermee dat ik nergens zin in heb en soms niet weet wat ik met mezelf aan moet. Voorheen ging ik dan mensen bellen en mijn zielige verhaal ophangen, maar ik kwam erachter dat niemand mij echt hielp en ook ECHT naar me luisterde!

Want dan krijg je altijd het volgende: Ja dat heb ik ook weleens… Dat is toch niet wat je wilt horen op dat moment? Iemand neemt mijn zieligheid over!! Nee hoor daar ben ik klaar mee! Weet je wat ik nu doe, wanneer dat weleens voorkomt? Ik laat het gevoel toe! Ik zeg serieus tegen mezelf: Het is zoals het is merel, morgen weer een nieuwe dag met een lach. Ik zie wel wat ik wil doen, ik vecht er niet voor en ik loop er niet voor weg! Pas als je dat gevoel toe laat dan kun je rust nemen. Want dat is het bij mij, ik heb dan weer tien stapjes te hard gerend en mijn lichaam roept me dan toe: ‘’Merel genoeg is genoeg’’!!

 

Het kan soms goed zijn om je even eenzaam te voelen, want ik leer aspecten over mezelf en weet daar naar te handelen. Maar wanneer je je vaker eenzaam voelt, dan denk ik dat je er echt genoeg van kan krijgen (net als ik toen met mijn burn-out). Je kan er zelfs stress van krijgen, een hoge bloeddruk, slapeloosheid en fysieke klachten.

 

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

 • Hou voor jezelf bij hoe vaak jij het gevoel van eenzaamheid hebt.
 • Schrijf op wat je dan ervaart op dat moment, alle gevoelens mogen er zijn, schrijf het lekker van je af.
 • Schrijf op wat je graag zou willen om je minder eenzaam te voelen. Zijn dat bijvoorbeeld mensen om je heen, dieren, tv, luisterend oor enz.
 • En zou je je je dan minder eenzaam voelen als er bijvoorbeeld alleen maar mensen zijn om je heen, of ook mensen die jou echt begrijpen?
 • Praat er met iemand over die jij vertrouwt.
 • Zit je op een sport of ergens anders waar mensen zijn?
 • Wanneer je het bijvoorbeeld eng vindt om contacten te leggen, probeer eens me iemand een rollenspel te oefenen met een praatje maken.
 • Benoem echt aan mensen wat jij voelt, niet iedereen heeft het door en zou je misschien wel kunnen helpen.
 • Laat gevoel er soms gewoon zijn en denk dan: het is vandaag zoals het is. Geloof me hoe meer jij bokst tegen je gevoel, hoe meer energie het je kost.
 • Besef heel goed dat jij je eenzaam kan voelen en niet een ander, dus als jij er vanaf wilt dan ben jij diegene die stappen moet ondernemen. Het kan heel moeilijk zijn, maar het gaat helaas niet altijd vanzelf over. En wanneer je alle gedachtes en gevoelens elke keer doormaakt en geen stappen onderneemt, dan ga je ze allemaal geloven. Je eenzaamheid zou over kunnen gaan in depressiviteit en dat wil je echt niet krijgen denk ik.

 

 Kort samengevat:

 • Achterhaal hoe vaak jij je eenzaam voelt
 • Achterhaal wat jij mist en wat ervoor zorgt dat jij je eenzaam voelt
 • Probeer er zelf eens over na te denken wat je eraan zou kunnen doen
 • Laat je gevoel er zijn, wanneer de eenzaamheid af en toe opkomt
 • Praat er met mensen over, of zoek professionele hulp
 • Onderneem, zet stappen, ga doen, alleen jij kunt het doen!!

 

Wat ga jij nu als eerste doen?

 

Ik ben nu nieuwsgierig of jij iets hebt gehad aan mijn Blog.
Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat in het reactie veld. 

 

Zet hem op he!

Ik hoop je snel te ontmoeten!

Merel van Veen

 

2 gedachten over “Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?”

 1. H van meijer

  Merel ik vind dit weer een heel mooi stuk.
  Ik ben alleen,maar voel me geen moment alleen.
  Omdat ik weet dat ik altijd iemand om me heen heb die me kan steunen als het wel eens even tegen zit.
  Succes met je blog.

  1. Hallo Mevrouw van Meijer,
   Wat fijn om te lezen dat u het een mooi stuk vond. En wat fijn dat u mensen om u heen heeft die u kunnen steunen wanneer u zich eenzaam voelt, of wanneer er even iets tegen zit. Geniet van de momenten dat u hulp kan vragen en steun voelt en vraag die steun ook echt. Niet iedereen heeft altijd door dat er steun nodig is van de ander en helaas heeft ook niet iedereen de positie om aan anderen steun te vragen omdat er weinig familie of vrienden in de buurt zijn.
   Succes met alles en bedankt voor uw reactie!
   Vriendelijke groet,
   Merel van Veen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *