Pesten…hoe kun je de signalen achterhalen?

Je voelt al een tijdje dat er iets met jouw kind aan de hand is, maar je weet niet zo goed wat er precies is. Het ene moment heeft je kind nachtmerries, het andere moment lijkt het mee te vallen. Soms heeft je kind geen trek in eten, het andere moment eet het juist heel veel. Ook buikpijn en hoofdpijn passeren zo nu en dan en verdriet en uitvallen naar jou als ouder maken je ongerust.

Hoe pik je nou de juiste signalen op om te weten dat dit geen ”gewone” pijntjes of dagelijkse dingen zijn?

Je gevoel als ouder geeft meestal al een signaal dat er iets niet lijkt te kloppen. Wanneer je achterhaalt of dit al een tijdje speelt, kun je je gevoel gaan onderzoeken door de volgende stappen te nemen:

  • Wanneer merk je deze signalen bij je kind? Voor school, na school, in het weekend, in vakanties, wanneer je kind terugkomt van buiten spelen, of altijd?
  • Probeer met je kind te praten. Probeer niet in te vullen wat jij als ouder vermoed, maar stel open vragen. Zoals: Wat heb je vandaag gedaan? Met wie heb je gespeeld?
  • Wanneer je kind praat, let dan op zijn/haar lichaamstaal. Komt het vrolijk over? Enthousiast? Of geërgerd, boos, gefrustreerd? Wanneer je dat ziet, kun je daar verder op in spelen, door te vertellen wat je net gezien lijkt te hebben. Ik zeg ”lijkt”, omdat je het niet zeker weet. Vraag daarom of jou beeld klopt.
  • Als je een vermoeden hebt dat er iets op school speelt, kijk dan of je met de juf of meester kunt praten. Ook hier kun je puur aangeven wat jouw gevoel is thuis. Je hoort vanzelf of de juf of meester ook een signaal heeft ontdekt.
  • Vooral goed praten is van belang. Met je partner, met je kind en school.
  • Komt je kind er zelf mee dat hij/zij gepest is? Complimenteer je kind als eerste dat hij/zij het vertelt!
  • Daarna kun je vragen stellen zoals: Door wie, hoe lang al, waar, op wat voor manier, weet de juf het, hoe reageer jij, wat doet het met je? Als ouder wil je vaak direct te hulp schieten en ik begrijp dat als geen ander, maar je kan ook eerst wat anders proberen.
  • Vraag aan je kind: Hoe denk jij dat je dit kunt oplossen?
  • Wanneer je als ouder alles oplost voor je kind, dan leert je kind dat hij/zij niet voor zichzelf op kan komen. Zijn/haar zelfvertrouwen kan hierdoor zelfs naar beneden zakken omdat je kind niet in zichzelf gelooft.
  • Dit betekent niet dat je je kind aan zijn lot over laat natuurlijk. Maar je kunt een coachende rol innemen. Je kunt oefenen wat je kind moeilijk vindt, je kunt tips geven over de juiste antwoorden of houding bijvoorbeeld.
  • En wanneer je denkt dat je kind nog meer handvatten nodig heeft en je weet het als ouder ook niet zo goed meer, dan kun je hulp zoeken voor je kind. Wanneer je hulp zoekt (hoe moeilijk soms ook) dan betekent dit niet dat je als ouder faalt, maar dat je je kind juist wil helpen om voor de rest van zijn leven voor zichzelf op te kunnen komen. Hoe fijn zou dat zijn?

Tijdens mijn weerbaarheidstrainingen (groepsgebonden, of individueel) leer ik op een interactieve manier hoe kinderen voor zichzelf op kunnen komen, hoe ze de juiste antwoorden kunnen geven, hoe hun eigen lichaamstaal is, hoe ze minder kunnen invullen en positief kunnen denken en nog heel veel meer.

Kijk HIER voor meer informatie over de individuele weerbaarheidstrainingen.

Kijk HIER voor meer informatie over de groepsgebonden weerbaarheidstrainingen 5-8 jaar.

Kijk HIER voor meer informatie over de groepsgebonden weerbaarheidstrainingen 8-12 jaar.

Download HIER mij E-Book met tips over pesten.

Word jij als volwassenen gepest of zou je willen dat je wat meer voor jezelf op kan komen? Ook dan kan ik je helpen door middel van coaching. Samen kijken we naar welke doelen jij wilt behalen en maak ik een coaching op maat voor jou.

Kijk HIER voor meer informatie rondom coaching.

Heb je ergens vragen over of wil je graag advies ergens over?

Dan kun je mij bellen op: 06-44124646, of mailen naar: info@zelfvertrouwenvergroten.nl

 

Tot snel!

Merel van Veen