Zou jij graag meer zelfvertrouwen willen? Ga dan snel aan de slag met mijn tips!

 

 1. Schrijf 10 dingen op die je leuk vindt aan jezelf.

Het is erg goed om aspecten over jezelf op te schrijven, om inzichten over jezelf te krijgen.
In het begin kun je dit best even moeilijk vinden, maar je zal merken dat wanneer je er goed over nadenkt, dat het je goed zal doen om dit van jezelf te weten. En het geeft je meer zelfvertrouwen.

 1. Schrijf 10 dingen op die jij goed kan.

Soms zou het kunnen voelen alsof je niets kan, maar dan besef je niet hoeveel je eigenlijk wel kan.
Je gaat het op den duur als vanzelfsprekend zien wat je goed kan.
Geloof me niet iedereen kan wat jij kan! Juist om het op te schrijven, krijg je inzicht in je eigen kunnen. Wees op elk puntje dat je op schrijft  trots op jezelf!

 1. Vraag aan 2 mensen die jou dierbaar zijn, om per persoon 5 kwaliteiten van jou op te schrijven.

Hier krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost van!
Ik heb het ook gedaan en in het begin vond ik het niet zo heel erg fijn om anderen dit te vragen, maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Andere mensen schrijven aspecten over jou op die je of niet wist, of allang wist maar nooit meer iets mee doet. Hoe dan ook het is echt mooi om te lezen wat anderen over jou zeggen.

 1. Oefen je lichaamstaal in de spiegel

Wist je dat lichaamstaal voor 90% procent gelezen wordt? Wanneer je met iemand praat, dan wordt er vooral naar je lichaamstaal (non verbale communicatie) gekeken. Wanneer deze overeen komt met jou verbale communicatie, dan weet je al snel wat je aan iemand kan hebben. Wanneer je je wat onzeker voelt, of niet goed voor jezelf kan op komen, dan gaat je lichaamstaal dit bijna automatisch uit stralen. Dit gebeurt met een kromme rug, armen voor elkaar vast gehouden, je hoofd zakt in je romp en je krijgt meestal een zachtere stem.
Dus goed opletten dat je met een rechte rug loopt, hoofd iets uit je romp getrokken, armen langs je lichaam en een sterke/krachtige stem. Dus niet schreeuwen en niet zacht praten, maar ertussenin.

 1. Kijk objectief naar jezelf

Soms heb je bepaalde dingen gewoonweg niet door. Zoals bijvoorbeeld je uiterlijk.
Probeer eens objectief naar jezelf te kijken. Zijn je kleren te klein, te groot, te kort?
Trek je gewoon maar wat aan, of probeer je er echt naar te kijken en er leuk uit te zien?
Hoe is het met de rest van je uiterlijk? Draag je weleens make-up of lak je je nagels? Ben je een man en draag je altijd sokken met sandalen, scheer je je weleens? Heb je weleens een geurtje op?

Probeer eens te kijken naar hoe jij vindt dat je er leuk uitziet. Probeer er ook eens anders uit te zien en kijk eens wat dat doet met de mensen om je heen. Krijg je leuke complimenten, voelt dat goed? Wellicht zou je kunnen denken aan herhaling of eens iets nieuws uit de winkel of een nieuwe stijl. Wanneer jij je lekker in je uiterlijk voelt, voel je meer zelfvertrouwen. Je hoeft het nooit alleen te doen he. Als je er moeite mee hebt, kun je iemand om raad vragen.

 1. De kwaliteit van je leven, is de kwaliteit van je denken

Wanneer je probeert je uiterste best te doen om zo veel mogelijk positief te denken, dan wordt dat een gewoonte op den duur. Bij negatief denken, ga je er op den duur in geloven dat je te min bent, of iets niet kan. Wat je aandacht geeft, groeit. Dus positief denken en er gaat een wereld voor je open!

 1. Geef en ontvang complimenten

Van complimenten ga je groeien in je zelfvertrouwen.  Jammer genoeg gebeurt het te weinig dat mensen zomaar een compliment geven. En als we dan een compliment krijgen, gaan we hem soms weg wuiven, door te zeggen dat het niets voorstelt of je kleding op de markt hebt gekocht. Vanaf nu zeg je bij elk compliment: Dank je wel! En je gaat niets terug kaatsen aan complimenten! Je mag zelf nu ook gaan leren wat meer complimenten te gaan geven aan anderen. Het kan iets heel kleins zijn, maar we voelen ons er altijd beter door. En een mooie bijkomstigheid als jij zelf complimenten uit deelt, voelt de ander dat hij zij het fijn vindt en het ook vaker zou moeten doen. Dus win-win situatie toch?

 1. Vier al je stappen!

Wanneer we nieuwe aspecten aan het leren zijn, dan voel je je even blij en vervolgens gaat dat gevoel weer weg. Terwijl je keihard gewerkt hebt en dit eerst niet kon, of durfde. Dus vier elke stap hoe jij wilt. Al is het met een lekker bad of iets anders, maar voel het en vier het, wees trots op elke stap!

 1. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Mensen kunnen vaak denken dat iets in een keer aangeleerd is en dan achterover kunnen leunen. Helaas is dit niet het geval. Fietsen heb je ook niet in een keer geleerd toch?

Soms heb je bepaald gedrag of bepaalde angsten al heel lang bij je en wanneer je dan iets nieuws gaat leren, dan zal je moeten oefenen om dit nieuwe gedrag aan te leren. Dus blijf oefenen, blijf het proberen, ook al gaat het soms iets slechter, hou vol en ga ervoor!

 1. Vraag om hulp!

Ik ben een van de voorbeelden die jaren gedacht heeft dat ik alles alleen kon. Ik besefte dat het echt niet erg is wanneer je om hulp vraagt. Je krijgt er juist meer energie van, je weet hoe verder te handelen en je gaat er niet langer omheen draaien. Hulp vragen toont juist dat je sterk bent omdat je de eerste stap zet. En wist je dat er vele manieren zijn van hulp vragen? Er zijn vast familieleden, buren, collega’s of vriendinnen/vrienden die je iets zou kunnen vragen/vertellen. Wil je dit liever niet met een bekende bespreken, dan kun je altijd mij bellen of mailen. Samen kunnen we verder kijken waar jij aan wilt werken, waar jij mee zit en hoe je daar verder aan wilt werken. Zet de eerste stap naar meer zelfvertrouwen en neem contact op.

Mijn telefoonnummer is: 06-44124646
Mijn mailadres is: info@zelfvertrouwenvergroten.nl

2 gedachten over “10 tips voor meer zelfvertrouwen”

  1. Beste mevrouw van Meijer,

   Wat leuk om te horen dat mijn blog leerzaam is! En ja over jezelf nadenken is soms even moeilijk, maar zo leerzaam om jezelf te leren kennen.
   Ik inspireer, motiveer, stimuleer en help mensen graag, dus graag gedaan!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *