Het is mei 2013 om zeven uur in de avond. Ik ben klaar om samen met mijn man naar mijn werk toe te gaan (het kinderdagverblijf). Ik zet al mijn spullen klaar en mijn familie, coach en collega’s komen geleidelijk aan naar binnen en gaan zitten. Dan opeens valt er een stilte, het is tijd om te vertellen over mijn afstudeeronderzoek: ‘’Het belang van aanraken bij kinderen’’.

Ik besef tijdens het vertellen dat ik een behoorlijke bewustwording over aanraken bij zowel mezelf, evenals mijn collega’s, coach en familie teweeg heb gebracht met hetgeen ik ondernomen en geleerd heb het afgelopen half jaar. Iedereen luistert aandachtig naar me en het valt me op dat ik een brok in mijn keel krijg van het tonen van het slot filmpje dat ik zelf heb gemaakt. Wat gebeurt er met me? Alles lijkt gewoon op zijn plek te vallen voor mij. Mijn onderzoek vond ik super mooi om te doen, mijn grote voelbord is erg mooi geworden, mijn filmpje is uiteindelijk goed gelukt en ik vertelde mijn verhaal, ik stond daar gewoon!!

Het filmpje is bijna afgelopen en terwijl ik weer naar voren wil lopen, valt het mij op dat menig mens een traantje weg pinkt. Weer krijg ik een brok in mijn keel en er komt dit keer zelfs een traan bij. Ondanks dat ik weinig kan zien, pak ik de kleine sleutelhanger knuffelbeertjes en geef aan dat dit een herinnering is van mijn onderzoek, maar ook een stukje bewustwording om vooral niet te stoppen met aanraken. Terwijl ik de mensen langs ga om mijn sleutelhangertjes uit te delen, beginnen alle mensen voor mij te klappen. Bijna iedereen (of toch iedereen?) geef ik een stevige knuffel. De ene is emotioneel, de ander fluistert in mijn oor: ik ben super trots op je! Weer een ander fluistert: Wat heb je dat toch weer goed gedaan! Mijn eigen vader heb ik nog nooit emotioneel mee gemaakt, maar vandaag wel. Steeds meer mensen krijgen tranen, waardoor het bij mij ook al snel niet meer droog blijft.

Door alle emoties, weet ik nog niet eens of ik wel geslaagd ben. Mijn coach begint met het geven van feedback en terwijl ze dat doet schiet ook zij vol. Ze geeft aan hoeveel ze van mij heeft geleerd tijdens mijn onderzoek en dat het haar ook veel aan het denken heeft gezet over aanraken. Ik geef haar tussendoor een knuffel om haar even te troosten en ik begin vervolgens ook weer te huilen!

Het feit dat praktisch iedereen emotioneel geworden is, is voor mij echt een mega compliment! Ik heb met mijn verhaal mensen geraakt, mensen meegenomen in mijn ervaringen, mensen bewustwording mee gegeven over aanraking. Maar ik voel het ook als een compliment dat er zoveel mensen voor mij gekomen zijn deze avond en belangstelling hebben voor mijn verhaal!

Ik krijg heel veel complimenten en cadeautjes na afloop. Ik voel de adrenaline in mijn lijf stromen, ik voel me trots, alsof ik alles aankan, alsof alles om mij draait…Dit gevoel zou ik elke dag wel willen voelen…

En….. natuurlijk ben ik geslaagd!!! 😉

 

Nu je mijn verhaal gelezen hebt, denk je dan niet wauw dit gevoel had ik ook toen ik dit of dat deed ooit? Je blijft het je herinneren he dat gevoel? Alsof het een mooie droom is die uitgekomen is!

 

Hoe komt dat nou?

Door alle negatieve aspecten in de media, lijkt het wel of we als ware mee kunnen gaan in het negatieve van de mens. We krijgen het gevoel dat we steeds meer ons best moeten doen om van betekenis te zijn. Maar ook door de toename van werk en drukte rondom ons privéleven, wordt er vrij weinig tijd besteed aan het uitspreken van waardering naar elkaar. Sommige mensen vinden het erg moeilijk om een compliment te geven, of denken er niet aan. Toch zouden we met zijn allen veel meer ons best moeten doen om wel degelijk gemeende complimenten te geven, want je groeit er juist enorm van. En soms lijken we niet te beseffen dat jij en ik ervoor kunnen zorgen dat iemand anders zich een stuk beter zou kunnen voelen door jou of mijn compliment.

 

Wat doet een compliment met je?goed-bezig

 • Je krijgt er meer zelfvertrouwen van
 • Je krijgt er meer energie van
 • Je wordt er minder onzeker van
 • Je wilt meer je best gaan doen om iets door te zetten

 

Hoe geef je een compliment?

 • Wees oprecht (mensen hebben direct door wanneer je het niet meent)
 • Wees kort en krachtig (hierdoor blijft de aandacht bij het compliment)
 • Zeg concreet wat je ziet, of opvalt (mensen kunnen niet raden wat jij denkt)
 • Leg uit waarom jij dit vindt

 

Hoe ontvang je een compliment?

 • Praat niet
 • Luister naar het compliment
 • Zeg alleen dank je wel
 • Vraag om duidelijkheid, wanneer je het niet begrijpt
 • Leun achterover en geniet van je compliment

 

Geef jij weleens een compliment?
Aan wie?
Hoe pak je dat aan?

 

Momenteel ben ik druk bezig met het opzetten van een GRATIS workshop ‘’ het belang van aanraken bij kinderen’’. Ik wil heel graag anderen inspireren om in te zien hoe belangrijk het is om kinderen aan te raken. Hou dus mijn website en of facebookpagina van zelfvertrouwen vergroten in de gaten.

 

Heb jij wat gehad aan mijn blog? Ik ben daar heel nieuwsgierig naar, zou je een reactie willen geven alsjeblieft?

Ik vind het super leuk van je dat je mijn blog gelezen hebt. Dat zou kunnen betekenen dat jij het ook fijn vindt om complimenten te krijgen en te ontvangen… Ik zou zeggen ga ervoor, hoe meer jij geeft, hoe meer jij krijgt!!!

Succes!

Merel

 

 

2 gedachten over “Complimenten geven”

 1. Marti van 't Hart

  Ik raak vaak geemotioneerd bij het krijgen van een compliment. Wat zou dat kunnen betekenen?

  Mooi verhaal en ik ga er wat mee doen. Meer gemeende complimenten geven is leuk voor de ander maar ook fijn om te geven. Hoe makkelijk kan het zijn..

  1. Hoi Marti,

   Allereerst, dank je wel voor je mooie compliment dat je mijn verhaal mooi vindt en er wat mee gaat doen!
   Je vraagt wat het zou kunnen betekenen dat je geëmotioneerd raakt bij het krijgen van een compliment.
   Dat zou met meerdere aspecten te maken kunnen hebben, heb je bijvoorbeeld als kind weinig complimenten gekregen en is dat wellicht een gemis geweest?
   Ben je wellicht een beetje onzeker over bepaalde dingen en wanneer je dan een compliment krijgt, dan raakt je dat omdat het een soort bevestiging is van je goede daden/werk? Voelt het gewoon erg goed om een compliment te krijgen omdat je bevestiging wilt? Voelt het goed omdat je dan een gevoel van waardering krijgt? Of gezien te worden? Vind je het gewoon erg fijn omdat je ervan groeit en een glimlach op je gezicht krijgt?

   Er zijn nog vele andere dingen die mee zouden kunnen spelen hierin, maar het belangrijkste is dat je beseft dat het oke is dat je er geëmotioneerd van raakt, want dan doet een compliment jou heel goed. En des te meer reden om je ervan bewust te zijn wat jou complimenten bij een ander teweeg zouden kunnen brengen.
   Dank je wel voor je leuke reactie, daar maak je mij weer blij mee 😉

   Lieve groet,
   Merel van Veen
   Zelfvertrouwen vergroten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *