Regelmatig krijg ik de vraag van ouders of ik tips heb om ervoor te zorgen dat beide ouders op 1 lijn zitten. Ik adviseer en vraag tevens ook vele ouders of ze op 1 lijn zitten omdat ik onzekerheid constateer bij hun kind.

Een kind opvoeden is niet altijd even makkelijk. Ouders voeden hun eigen kind vaak op met de ervaringen die ze van huis uit hebben meegekregen. Sommige ouders doen juist het tegenovergestelde van wat ze thuis hebben geleerd, omdat ze het minder fijn vonden. Maar wil je dan een kind opvoeden waarvan beide ouders een andere opvoeding en kijk hebben op dingen dan zit je al snel niet op 1 lijn.

 

Waarom is het belangrijk dat ouders op 1 lijn zitten met elkaar?

Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ze willen regelmaat en structuur en gaan zich daardoor veilig voelen. Daarnaast gaan ze nu steeds meer grenzen opzoeken en uitproberen om te kijken of ze dit ook voor elkaar kunnen krijgen.

Wanneer ze erachter komen dat de ene ouder iets anders zegt dan de andere, dan denken ze in eerste instantie dat ze iets machtigs hebben uitgevonden. Want van de ene ouder mocht iets niet, terwijl de andere ouder aangeeft dat het mag.

Je kind heeft dit niet voor niets gevraagd, dus als je eerst nee hoort en daarna ja, dan ben je daar blij om. Stiekem denkt het kind dat het heeft gewonnen, totdat dit vaker voorkomt.

Ouders die steeds verschillen van mening kunnen kinderen onzeker maken. Een ouder heeft een voorbeeldfunctie voor een kind die als het even kan sterk moet overkomen om te weten waar je aan toe bent. Een kind kan er op bouwen en vertrouwen dat jij het wel weet en de nodige ervaringen hebt om iets te weten.

 

Maar heeft je kind ook echt gewonnen?

Wanneer ouders erachter komen dat de een iets anders zegt dan de ander, kunnen er soms wrijvingen ontstaan. Ouders kunnen soms behoorlijke ruzies hebben als het gaat om dezelfde gedachtes en regels met betrekking tot de opvoeding.

Daar waar het kind eerst dacht zijn zin te krijgen, gaat het antwoordt wat hij wellicht eerst had van een ja naar een nee en hij/zij hoort ook nog eens dat zijn/haar ouders ruzie hebben om hem/haar.

Het kind krijgt nu een teleurstelling en een rot gevoel door de ruzie en kan hierdoor nog onzekerder gaan worden en het gevoel krijgen alsof het zijn/haar schuld is.

 

Hoe zit je als ouder nou op 1 lijn met elkaar? 

Bespreek als ouders samen de belangrijkste dingen. Zoals hoe laat moet je kind uiterlijk naar bed gaan, normen en waarden,  afspraken over thuiskomen, eten en veiligheid.

Ik heb in het verleden op een kinderdagverblijf gewerkt en meegemaakt dat wanneer de moeder in de avond wegging, de vader het kind pas erg laat naar bed deed, of zelfs het kind nog op was als de moeder thuis kwam. Het gevolg hiervan was dat de moeder rekende op wat rust in de avond en nu nog haar kind naar bed moest brengen, vervolgens ruzie had met haar man en het kind super moe en chagrijnig bij ons op het kinderdagverblijf kwam en aan tafel in slaap viel met zijn hoofd in zijn boterham. Natuurlijk gaat dit niet bij iedereen zo en zeker niet bij alleen de vaders, maar het gaat er om dat jouw kind op nummer 1 moet staan als het gaat om opvoeding, structuur en gezondheid en niet om eigenwijsheid en je zin willen doordrijven als het gaat om andere regels.

Daarnaast kunnen ouders best een andere opvoeding gebruiken in sommige gevallen, als het maar niet ten kosten gaat van de wat vastere regels en structuur van het kind. Soms kan de ene ouder meer geduld hebben dan de ander, of kan de ene ouder iets beter dan de andere ouder en dat is prima. Je kan van dit soort kansen gebruik maken van beide ouders en mogelijkheden.

Ik leef met 3 mannen in huis en die hebben het alleen maar over computer toestanden enzo en dan haak ik af omdat ik geen zin heb om alleen maar daarover te praten. Maar mijn kinderen weten me wel weer te vinden wanneer het gaat over zakelijke dingen rondom mijn website of iets dergelijks.

Kortom probeer wel jezelf te blijven in de opvoeding en besef dat het oke is dat je als ouders beide andere kwaliteiten hebt die je je kind kan aanleren en mee kan helpen.

Maar gaat het om bijvoorbeeld bedtijden of iets dergelijks, bespreek die dan samen met je partner en wees het erover eens. Zoek anders naar alternatieven, zoals in het weekend iets later bijvoorbeeld.

Wanneer je kind iets vraagt, kun je ook zeggen dat je er op terug komt en het even met zijn/haar vader/moeder wilt bespreken. Op deze manier laat je zien dat jullie als ouders samen sterk staan in de opvoeding en jullie elkaar daarin steunen.

Heb je vragen over de opvoeding, dan kun je me een mailtje sturen naar: info@zelfvertrouwenvergroten.nl

 

2 gedachten over “Hoe kun je als ouders op 1 lijn zitten en waarom is het belangrijk?”

  1. Een hele mooie ondersteuning voor zoekende ouders Merel! Op één lijn zitten zonder je eigenheid te verloochenen. Je geeft hier praktische handvatten.

    1. Dank je wel voor je mooie compliment Jeanne! Het is ook niet altijd makkelijk om op 1 lijn te zitten, ik weet er alles van. Maar zo belangrijk, want vele kinderen worden er onzeker van en dat beseffen ouders niet altijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *