Het is inmiddels jaren geleden op een mooie lentedag dat ik ga solliciteren. Al dagen van tevoren zit ik briefjes te maken, teksten uit mijn hoofd te leren, bekijken wat ik aan moet trekken, daarna weer van outfit veranderen en dan toch weer de outfit van daarvoor 😉
Tevens zoek ik waar ik naartoe moet, hoe laat ik weg moet en hoe lang ik erover ga doen.
Een dag van tevoren word ik echt nerveus, want dan begint het eeuwige gedenk…
De wat nou als vragen komen continu voorbij, ken je dat?
Wat nou als ze iets vragen waar ik geen antwoord op weet? Wat nou als ik opeens begin te stotteren? Wat nou als ik iets verkeerds zeg? Wat nou als ik opeens een black-out krijg? Enz. enz.
 
Door al deze negatieve gedachtes, word ik steeds nerveuzer. Ik kan alleen maar aan rampscenario’s denken en niet het vertrouwen in mezelf voelen dat ik er allemaal echt wel uit kom omdat ik zoveel zelfvertrouwen heb.

Mijn nervositeit uit zich in slapeloze nachten (waardoor ik erg moe op het gesprek kom), slecht kunnen eten, eronder uit willen komen, pijn in mijn buik (veel naar de wc) enz.

 
Tijdens dit sollicitatiegesprek voel ik me echt niet fijn. Ik voel dat ik een heel ander persoon ben en niet mezelf laat zien hierdoor. Daar waar ik normaal gesproken hele verhalen tegen iemand vertel, voel ik me nu opeens letterlijk een klein meisje die geen woord uit kan brengen.

Doordat ik dit constateer wordt het er niet beter op. Ik word juist nog nerveuzer omdat dit mij nooit overkomt.
Voor ik iets recht kan zetten of mijn gevoel kan uiten is het gesprek voorbij.
Ik baal…..
 
De rest van de dag voel ik me vreselijk! Ik haal mezelf continu naar beneden en realiseer me maar al te goed dat ik het allemaal verpest heb.
Ik word niet aangenomen, omdat ik te verlegen lijk voor deze functie en niet voldoende ervaring heb.

Wat heb ik geleerd van mijn sollicitatiegesprek?

Hoe vervelend deze ervaring ook voor me was, het was mijn grootste les die ik ooit heb geleerd van en over mezelf!
Er gebeurde door dit gebaal namelijk heel erg veel in mijn lijf!
Ik was boos op mezelf, ik was boos op de situatie en vooral teleurgesteld waarom ik het zo vreselijk belangrijk heb gemaakt en verprutst heb. Ik maakte het bedrijf waar ik ging solliciteren zo belangrijk dat ik mezelf daardoor zo negatief behandeld heb.

Het begon al met de dagen ervoor. Natuurlijk is het heel goed om je voor te bereiden qua kleding, je kwaliteiten, je reis ernaartoe ed.
Maar het moet gezonde voorbereiding zijn waarbij je positieve gedachtes creëert voor jezelf.
Dus meer in de trant van: ‘’Het komt echt goed’’,’’ ik kijk ernaar uit’’, ‘’ik laat het op me af komen’’ enz.
Door positief naar iets te kijken, ga je ten eerste minder nerveus naar een gesprek, straal je uit dat je vol zelfvertrouwen naar een sollicitatiegesprek gaat en weet je makkelijker antwoorden te geven omdat je minder nerveus bent.
Daarnaast is het belangrijk je te realiseren dat mensen vrij snel door hebben dat je je anders voor doet dan je bent en daardoor niet het juiste gevoel bij jou kunnen krijgen.

Vaak is het de onbewuste druk die mee speelt die door de volgende gedachte komt:

Je wilt graag werk, je ziet een leuke vacature en wanneer je je van je beste kant laat zien dan heb je werk en dan verdien je weer wat enz.
Het begint dan bijna te lijken alsof dit de enige baan op aarde is en jouw enige kans op een baan en geld. Ik ontken niet dat dit heel belangrijk is, maar we maken het door de druk wel veel belangrijker dan onszelf.
En daar komt de druk vandaan en de negatieve gedachtes over jezelf.

Ik besloot mijn volgende sollicitatiegesprek anders in te gaan….

Mijn gesprek is op maandagochtend in Amsterdam.

Een dag van tevoren lijkt het me verstandig om nog even aandacht te besteden aan het op schrijven van mijn kwaliteiten, te kijken waar het is en hoe lang ik erover doe.
Ik bedenk me voor wat voor functie ik ga solliciteren en besluit niet al te moeilijk te doen over mijn kleding, als ik het maar fijn vindt zitten en een beetje netjes is.
Wanneer ik negatieve gedachtes bespeur, weet ik ze direct een halt toe te roepen en vervang ze door positieve gedachtes met: ‘’Ik zie het wel’’ en ‘’je kan dit echt wel’’.
Dit keer wil ik met een minder wanhopig gevoel naar een gesprek gaan alsof het de laatste baan op aarde is. Ik voel direct verschil tussen iets gewoon graag willen omdat het mij leuk lijkt en het wanhopige gevoel dat ze me alsjeblieft moeten aannemen omdat ik zo leuk ben.

Ik ben echt kalm wanneer ik binnen kom en een hand geef aan 2 mensen tegenover mij.
 
YES!! Hier is Merel!! Rustig blijven, eerlijk aangeven wanneer ik even het antwoordt niet weet, een beetje humor op zijn tijd en gewoon vertrouwen hebben in mezelf.
Het gesprek verloopt heel relax, ik weet alle antwoorden en we lachen af en toe wat samen.
Na ongeveer een half uurtje kijken de 2 mensen elkaar aan en zeggen: ‘’Nou we weten het eigenlijk direct al hoor, je bent aangenomen’’!

Ditmaal ga ik heel anders naar huis. Je krijgt praktisch nooit direct te horen dat je bent aangenomen en nu heb ik opeens een baan, moet ik vrij snel beginnen en moet ik nog het een en ander regelen voor mijn kinderen na schooltijd. Zo kan het dus gaan…
 
Ik denk er weleens aan terug hoe makkelijk dit gesprek ging, hoe makkelijk ik praatte en hoe makkelijk ik aangenomen werd.
Het hangt er natuurlijk vanaf wat de eisen zijn van ‘’de andere kant’’, het gevoel, je profiel passend bij de rest van het team enz enz.
Maar des te meer over hoe relax ik mij voelde. Als je ergens wordt aangenomen waar je je helemaal niet thuis voelt, dan kan een gesprek nog zo goed gaan, maar dan ga je daar niet lekker werken en dat gaat je weer opbreken.

Ik heb bij dit bewuste bedrijf uiteindelijk 8 jaar met plezier gewerkt en heb later mijn vaste baan opgezegd om voor mezelf te beginnen.

 

Tips voor een fijn sollicitatiegesprek:

 •  Bereid je goed voor ( informeer naar het bedrijf, wat ze daar voor kleding dragen enz.)
 • Zorg voor een verzorgd uiterlijk
 • Ken jezelf ( je kwaliteiten en minder goede eigenschappen)
 • Bedenk eventuele vragen en zet ze op papier
 • Denk aan een goede zelfverzekerde houding bij binnenkomst ( rug recht, schouders naar achteren, borst naar voren, hoofd iets naar boven en naar voren)
 • Geef een krachtige hand ( mensen met een slap handje lijken erg onzeker )
 • Kijk iemand kort aan in zijn/haar ogen (vooral wanneer je iemand zijn hand schut)
 • Blijf vooral rustig en zelfverzekerd. Het is echt niet erg als je een foutje maakt of als je iets niet weet. Geef het aan dan zal er gezien worden dat ook jij een mens bent.
 • Onthoudt dat jij jezelf moet laten zien om wie je bent , zodat ze bij het bedrijf weten wat voor iemand jij bent als je daar zou gaan werken.
 • En mijn allerbelangrijkste les en tevens tip: Denk niet alsof dit de enige baan op de aarde is! Ik bedoel hier niet mee dat je nonchalant naar een gesprek moet gaan, of brutaal of iets moet gaan doen, maar het zorgt er wel voor dat de druk minder hoog is en je daardoor wat rustiger bent.
 • Heb vertrouwen in jezelf! Jij kan dit echt wel! Je haalt jezelf snel naar beneden door onzekerheid, maar het is nergens voor nodig jij hebt vele kwaliteiten!
 • Wanneer je afgewezen wordt denk er dan aan dat het echt niet altijd aan jou persoonlijk hoeft te liggen. Bedrijven krijgen tegenwoordig ontzettend veel reacties op vacatures. Probeer je eens te verplaatsen in een bedrijf, ze moeten kijken naar wie er bij hun team past, leeftijd, ervaringen en zo veel meer. En… ze kunnen er maar 1 kiezen.Heb jij na het lezen van mijn ervaringen en tips het gevoel dat je nog meer wilt leren of in de praktijk wilt oefenen, dan kunnen we dit samen doen door te oefenen tijdens een/de individuele training(en).

 

Tijdens deze trainingen oefenen we samen aan de juiste houding, stem, antwoorden, kijken we wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze kunt vertellen. Daarnaast gaan we door middel van rollenspellen oefenen hoe een gesprek gaat en kan ik eventueel ”het gesprek” filmen om het vervolgens samen te bekijken en je leer/verbeter punten kan zien. We kijken uiteraard vooraf waar jij moeite mee hebt en aan welke doelen jij graag zou willen werken.

Voor vragen, inschrijven of meer informatie kun je terecht op deze site

Individuele coaching volwassenen

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *