Moeilijk is dat soms he? Iemand maakt een rotopmerking tegen je en diegene loopt lachend weg en jij blijft met een verbaasde en gefrustreerde, boze blik achter. Had ik maar dit gezegd, had ik maar dat gedaan, de volgende keer dan…. Er gaat van alles door je heen, maar wat je nog het allerergste van alles vindt is dat je geen weerwoord gaf en dat het je woest maakt wat diegene gezegd heeft!

Wat kun je hier nou tegen doen?

Als eerste is het erg belangrijk dat je opmerkingen van anderen nooit persoonlijk gaat maken. Jij weet als geen ander hoe jij bent en dat is echt het allerbelangrijkste. Moet de hele wereld je echt aardig vinden? Nee!! En dat gaat ook nooit gebeuren!!

De reden dat je niet een antwoordt terug kunt geven of boos of verdrietig wordt, heeft eigenlijk meer te maken met hoe jij over jezelf denkt, dan de ander. Als jij zou denken: Het boeit me echt totaal niet wat iedereen van me denkt of zegt, dan kunnen mensen je bij wijze van spreken de hele dag uitschelden, maar dan hoeft het jou niet te raken.

Dus probeer eerst te kijken naar hoe jij over jezelf denkt. Schrijf desnoods punten op en kijk wat je eraan kunt doen. Je kunt mij altijd mailen over aspecten waarvan je niet weet hoe je dat zou kunnen aanpakken. (info@zelfvertrouwenvergroten.nl)

Hoe kun je antwoorden?

Zoals hierboven aangegeven is het erg van belang dat je opmerkingen niet persoonlijk gaat maken. Wanneer je dat kan om het niet persoonlijk te maken, dan doet een opmerking geen pijn. Je gevoel wordt dan niet aangetast, waardoor je een opmerking gewoon als een opmerking gaat zien.

Een opmerking van de ander zegt namelijk vaak iets over de ander en niet over jou. De ander voelt zich bang, gekwetst, alleen, verdrietig, onzeker ed. Alleen heeft de ander dit niet altijd zelf door. (je hoeft nu geen medelijden te hebben met de ander hoor, want tenslotte krijg jij de rotopmerking.)

Wat nog erger is, de ander is zijn opmerking direct daarna vergeten, en jij kunt je nog wel dagen lang boos voelen. Wil je de ander echt zoveel aandacht geven? Nee hij/zij heeft totaal geen recht om jou een paar dagen/uren stress te bezorgen. Maar alleen jij kunt ervoor zorgen dat dit ook echt niet gebeurt! Je hebt echt alleen maar jezelf ermee en dat is vreselijk zonde!

Ik adviseer je vanaf nu eens anders te kijken naar het moment van de opmerking. Neem als ware even afstand van de opmerking en doe net of er gezegd wordt: ”Vanavond eten we patat of je het nou wilt of niet.” Jij kunt dan namelijk zonder gekwetste gevoelens een goed en sterk antwoordt terug geven. En dan zeg je bijvoorbeeld: ”Oh ja dat lijkt me nou een goed plan”! of.. Dat kun jij vinden, maar ik vind dat niet! En dan loop je weg en geeft de ander totaal geen aandacht meer!

Je laat hiermee merken aan de ander dat het je niets doet wat de ander zegt en dat jij een eigen mening hebt. De ander vindt dit antwoordt minder leuk en bevredigend en gaat minder of geen opmerkingen meer geven.

Ik zou zeggen probeer het maar eens uit en laat me weten of het hielp!

Let ook op een sterke houding, wanneer je antwoordt geeft!

Tijdens verbale communicatie is non verbale communicatie nog veel belangrijker. Je lichaamstaal ondersteunt jou communicatie en geeft het kracht. Dus wanneer jij wel een goede opmerking terug geeft, maar je staat ineen gedoken met je schouders naar voren en een kromme rug, en zegt iets met een klein piepstemmetje. Dan heeft jou opmerking geen kracht.

Dus…. Rug recht, schouders naar achteren, armen langs je lichaam en een krachtige stevige stem, ondersteunt met de juiste opmerking maakt het dat jij overkomt als een sterk persoon!

In mijn volgende Blog ga ik verder in op houding en lichaamstaal

 

Voor nu ben ik erg nieuwsgierig of je iets aan mijn Blog hebt gehad.
Zou je een reactie willen plaatsen in het reactieveld?
 

Zet hem op!

Merel van Veen

 

1 gedachte over “Hoe kun je je kind leren sterker in zijn/haar schoenen te staan?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *