”Vol zelfvertrouwen naar mijn vliegavontuur”

Ik slaap vrij onrustig, het voelt warm en er komen onrustige dromen voorbij.  Zoals bijvoorbeeld mijn tante die perse eerst in bad wilt voordat ze mijn nieuwe huis wilt zien. Nieuw huis denk ik terwijl ik wakker word, ik heb echt geen nieuw huis, hoe kom je soms bij bepaalde dromen?
Terwijl ik langzaam wakker word, besef ik opeens weer wat ik gisteren voor actie heb ondernomen. We gaan vandaag in een sportvliegtuigje vliegen, terwijl ik nog nooit van mijn leven gevlogen heb (hier zelfs jaren nachtmerries van gehad heb) en altijd hoogtevrees had.
Gelukkig lijkt mijn hoogtevrees steeds beter te worden, waardoor ik wellicht ook meer aspecten aandurf de laatste jaren.

Vandaag is de dag dat ik mijn angst de baas ga worden!

Langzaam besluipt mij het gevoel dat ik samen met mijn man en zoon ga vliegen en mijn oudste zoon niet mee gaat. Wat nou als?? Weet hij waar alles ligt? Weet hij wat onze wensen zijn?
Al snel weet ik mezelf te stoppen van deze beangstigende gedachtes en probeer ik alles te laten komen en gaan zoals het is op dit moment.

Ik merk dat ik al een paar keer naar de wc geweest ben, maar dit zou ook kunnen komen omdat we gisteren heerlijk bij de Griek gegeten hebben, of zou ik toch een klein beetje nerveus kunnen zijn?
Ik voel me helemaal nergens nerveus, ik kan rustig eten en voel mij best kalm, maar kan het in mijn onderbewuste wellicht toch kriebelen?
Nog meer gedachtes komen voorbij: ik mag geen zenuwen tonen naar mijn zoon, (mocht ik die hebben), want kinderen nemen een voorbeeld van hun ouders over. Ook nog als ze al 19 jaar oud zijn? Maak ik het mezelf weer te moeilijk?

Bewust vertel ik het aan vrijwel niemand dat ik vandaag voor het eerst ga vliegen. Ik weet namelijk dat een sportvliegtuig heel anders vliegt dan een gewoon groot vliegtuig. Is het dom van me om deze volgorde te doen? Om niet eerst met een groot vliegtuig te gaan vliegen? Durf ik daarna niet meer met een groot vliegtuig?
Ik voel dat IK het WIL en juist nu zou de mening van anderen mij kunnen vormen, kunnen doen twijfelen. Ik wil mijn eigen ervaring, mijn nieuwe ervaring helemaal blanco ingaan, zonder gevormd te worden vooraf. Juist dan kan ik kijken hoe ik mij eronder voel, hoe ik het vind en ervaar.

Het is tijd om in de auto te stappen en naar Lelystad te rijden. Onderweg zit ik rustig en vraag aan man en zoon hoe zij er tegenover staan, beide hebben een lekkere nuchtere instelling en zien wel hoe het ervaren wordt. Ik sluit me bij hun instelling aan, echter is mijn lijf bij sommige andere activiteiten weleens anders geweest weet ik.

Eenmaal aangekomen bij het vliegveld, maken we al vrij snel kennis met de man die ons mee gaat nemen op ons avontuur: de lucht!20160731_114808

Ik geef aan dat mijn zoon en ik nog nooit gevlogen hebben en betrap mezelf erop dat ik er goed op let wat hij nu gaat antwoorden. Ik verwachtte wellicht een geruststelling of een: ‘’ het valt reuze mee’’, maar niets is minder waar. De piloot antwoordt met: ‘’oke’’.
Later besef ik wat een mooi antwoordt het van hem is! Ik wil toch niet gevormd worden? Ik wil toch blanco in dit avontuur stappen?
De piloot met al zijn ervaringen, kan mijn ervaring helemaal niet voorspellen.
De piloot zorgt ervoor dat ik blanco in mijn avontuur stap!!

Terwijl de motor gestart wordt klinkt het alsof ik in een tractor zit met mijn gezin. Nog steeds heb ik er meer dan zin in!
Aan het einde van de baan gaan we een bocht om en geeft de piloot aan dat hij alles checkt en dan gaan we de lucht in. Terwijl ik vol enthousiasme om mij heen kijk, zie ik een beetje een angstig gezicht naast mij van mijn man. Hij geeft aan dat hij het even spannend vindt om op te stijgen.

Ik leg mijn hand op zijn been en zeg dat we vast snel in de lucht zitten. De motor klinkt opeens nog veel harder en binnen een hele korte tijd zitten we al in de lucht.

20160731_12181920160731_121027

In de lucht hoor ik mijn zoon zeggen: ‘’Wauw’’ hij geeft aan het een super mooie ervaring te vinden.
Terwijl je aan het vliegen bent, lijkt het helemaal niet of je hard gaat. Alles om je heen ziet er zo mooi uit, alsof het allemaal heel precies getekend is.
De piloot verteld waar alles is en mijn man en ik zijn druk in de weer met foto’s en filmpjes maken en om ons heen kijken.
Voor mijn gevoel zegt de piloot al vrij snel dat hij aan moet geven dat hij zo gaat landen. Terwijl hij zijn headset op zet om dit te doen, voel ik dat ik het zo leuk vind en nog langer zou willen vliegen.

De landing gaat net zo snel als het stijgen. Wanneer de wielen op de grond komen, voelt het alsof je een drempeltje over gaat met je auto.
We bedanken onze piloot voor deze ervaring en lopen naar de auto.
In de auto wordt nog even nagepraat over ons leuke mooie ervaring/avontuur.

Ik voel adrenaline! Yes ik heb het gedaan! Ik voel me steeds sterker worden! Ik wil nog een keer! Wat goed van mezelf! Trots, blijdschap, nieuwe ervaring, energie, alles aankunnen….. van alles komt voorbij.

Maar wauw wat een mooie leerpunten heb ik ook ervaren.

Ik besef dat elk mens op de wereld niet van steen kan zijn en dat de meest sterke mensen ook weleens een klein beetje zenuwen kunnen voelen. Maar ik besef me des te meer dat je nieuwe ervaringen en het vergroten van je zelfvertrouwen niet door angst en zenuwen moet laten belemmeren. Ik besef dat ik mijn eigen ervaringen wil aangaan en niet gevormd wil worden door anderen, want dat zou weleens kunnen betekenen dat ik me (onbewust) dan door de angst van een ander zijn verhaal laat tegenhouden en dat zou zo vreselijk zonde zijn.

Ik hoop dat mijn verhaal jou kan laten inzien dat het het allerbelangrijkste is wat jij wil, wat jij ervaart, en hoe je iets ervaart en wat je daarbij voelt.
Ik hoop ook dat je je angsten niet de baas over jou leven laat zijn en dat gezonde spanning of nervositeit echt niet erg is. Accepteer dat het er is en probeer ervoor te zorgen dat je niet je angst bent, maar dat je angst hebt. Dit klinkt wellicht wat vreemd, maar als je teveel gaat luisteren naar je angst, dan voel je in alles die angst. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je keuzes maakt om jezelf te beschermen. Vaak zijn dit keuzes die je in een veilige comfortzone houden. Wanneer je beseft dat je spanning voelt en dat het er mag zijn, maar dat je er op vertrouwt dat deze spanning weg gaat wanneer je je nieuwe ervaring ondergaat, dan overwin jij je angst!

P.S In september ga ik met ‘’het grote’’ vliegtuig, ik ga de uitdaging aan en kijk uit naar alle nieuwe ervaringen!

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *